Ciutat de les Arts i les Ciències

línies corbes, ciment blanc, reflexes i simetries. Calatrava en estat de gràcia

La Ciutat de les Arts i les Ciències (CAC), Ciutat de les Ciències en el projecte inicial, és un complex arquitectònic, cultural i d’entreteniment de la ciutat de València. Així mateix és el nom d’un barri de València i forma part del districte de Quatre Carreres.

El complex es va construir a la dècada dels 90 del segle XX i els primers anys del segle XXI. L’últim gran component del complex, el Palau de les Arts, s’inaugurà el 9 d’octubre de 2005. El complex està situat al final del vell llit del riu Túria, llit que es va convertir en jardí en els 80, anys després del desviament del riu per la Gran Riuada de València.

L’arquitecte director de tot el complex ha estat Santiago Calatrava, amb col·laboracions de Félix Candela, que és característic per la seua arquitectura curvilínea i de l’ús del ciment blanc.



Edificis

L’Hemisfèric
Dissenyat, com el de la resta del conjunt, és de l’arquitecte valencià Santiago Calatrava i fou el primer edifici del conjunt inaugurat, el 16 d’abril de 1998. Representa un gran ull humà, l’ull de la saviesa.

Amb una superfície de 14.000 m², compta amb una coberta ovoide de més de 100 metres de longitud, dintre de la qual es troba una gran esfera que alberga la sala de projeccions. L’altura màxima de l’edifici és de 26 metres.

El Museu de les Ciències Príncep Felip

És un museu de continguts científics, tecnològics i mediambientals amb una vocació didàctica que es troba al complex de la Ciutat de les Arts i de les Ciències de la ciutat de València.

El museu, localitzat a l’interior de l’edifici dissenyat per l’arquitecte Santiago Calatrava, fou inaugurat el novembre de l’any 2000 i compta amb una superfície de 26.000 m² dividits en diversos espais dedicats tant a exposicions permanents com temporals.

L’Umbracle

És un jardí públic urbà que destaca per ser una construcció moderna en la qual, una sèrie d’arcades paral·leles parabòliques -en forma d’umbracle- cobreixen un jardí allargat i estret de palmeres i altres plantes mediterrànies. L’estructura està feta amb trencadís blanc, un estil típic dels edificis de Santiago Calatrava.

Té un total de 17.500 metres quadrats, 320 metres de llargària i 60 metres d’amplada. Té 55 arcades fixes i 54 flotants que mesuren 18 metres d’alçada. És una actualització de la tipologia noucentista del “winter garden”. En contrast amb el formigó, el passeig està cobert amb fusta de teca, un tipus de fusta d’origen tropical que suporta les agressions de l’oratge amb poc desgast.

Palau de les Arts Reina Sofia

És un teatre d’òpera destacable quant a volumetria i estructura, construït per l’arquitecte valencià Santiago Calatrava amb una doble intenció: la de construir un auditori i la de fer d’aquest edifici un símbol paisatgístic amb caràcter monumental per a València. Es va inaugurar el 8 d’octubre de 2006 amb un concert, i s’utilitza principalment per a representacions d’òpera i dansa i concerts de música.

Disposa de 4 sales diferenciades amb capacitats que van de les 400 fins a les 1400 persones. Presenta una programació estable principalment d’òpera, però també de dansa, teatre, música i cicles d’exposicions, conferències i mostres relacionats amb les arts líriques i escèniques.

 

“No busco ser entendido, busco ser libre.”

Santiago Calatrava