CENTRO CULTURAL INTERNACIONAL OSCAR NIEMEYER

DISSENY I MODERNITAT A LA RIBA D'AVILÉS

El Centre Niemeyer, és un complex cultural de rellevància internacional que serveixi de motor per a la regeneració econòmica i urbanística d’una àrea degradada i en ple procés de transformació industrial com és la desembocadura de la ria d’Avilés.

És l’única obra de l’arquitecte brasiler Oscar Niemeyer a Espanya. La música, el cinema, el teatre, la dansa, les exposicions, la gastronomia o la paraula son els protagonistes d’una programació cultural multidisciplinària i amb un denominador comú: l’excel·lència.

El conjunt està format per quatre volums o edificis complementaris i la seva posició i escala defineixen i acoten un gran espai urbà, la plaça. Aquesta compta amb frontals i vistes a la pròpia ria d’Avilés, al fons del port i lògicament a la ciutat actual, situada al marge oposat. La cota de nivell de la plaça, s’ha elevat a 2,60m en referència al nivell del canti del moll, amb la intenció d’afavorir les vistes, així com en previsió de realitzar de forma idònia els acords y entroncaments amb la xarxa viària del futur desenvolupament de l’Illa de la Innovació.

Edificis

L’Auditori

Un pati de butaques democràtic, sense llotges. Té una capacitat per a 980 persones, totes amb la mateixa visibilitat i idèntiques condicions acústiques. L’escenari destaca, a més a més de per les seves dimensions, per la seva funcionalitat, ja que pot obrir-se a la plaça, i oferir espectacles fins a 10.000 persones.

El vestíbul també funciona com a sala d’exposicions. El club, situat al soterrani, permet organitzar petites actuacions i concerts amb un aforament reduït.

Torre mirador

Construïda a 13 metres d’alçada, l’accés es realitza a peu a través d’una espectacular escala que rodeja la base. També disposa d’ascensor.

A la part alta, el mirador de 360º permet gaudir d’una gran vista d’Avilés.

L’espai es divideix en dues zones: un restaurant gastronòmic d’autor, i la zona de cuina.

Cúpula

Gran espai diàfan destinat a usos museístics tot i que pot allotjar altres esdeveniments. Aproximadament té una superfície de 4000m².

“Les corbes són l’essència del meu treball, perquè són l’essència del Brasil, pur i senzill.”

OSCAR NIEMEYER