BODEGAS MARQUÉS DE RISCAL

L'inconfusible Frank O. Ghery i el Vi

Les bodegues Marqués de Riscal es troben situades al poble de El Ciego a Àlaba (Espanya) i ocupen una superfície de 100.000m² pera l’elaboració, el manteniment i la investigació del vi.

Amb la finalitat de renovar una d les bodegues més antigues de la zona, els Hereus de Marqués de Riscal van encarregar al famós arquitecte Frank O. Gehry un projecte de gran envergadura per renovar les seves instal·lacions.

Frank O. Ghery es conegut per obres tant importants com el Museu Guggenheim de Bilbao o el Disney Concert Hall de Los Ángeles. Va rebre el premi Priztker (Nobel d’Arquitectura) l’any 1989. Per a les bodegues Marqués de Riscal va dissenyar un edifici colpidor gràcies a l’impacte visual que ofereix al visitant de forma immediata.

El nou edifici anomenat “A Luxury Collection Hotel”,es comunica per mitjà d’una passarel·la recoberta de titani amb l’ampliació que inclou un modern centre d’spa

Aquesta enorme estructura metàl·lica a mode de pell, recobreix i li dona forma a la impotent façana; una plaça de benvinguda a l’edifici i que dóna accés a la recepció, es situa als peus de la façana principal. Els colors de la façana amb formes ondulades estan inspirats en les coloracions pròpies de les ampolles de vi de la prestigiosa marca; el color rosa pel vi negre, el platejat per la càpsula de l’ampolla, i el color daurat per la malla que recobreix el tap de suro.

El titani acolorit té una superfície de 800m², i el d’acer inoxidable de 1750m². Els voladissos, també anomenats “canopys”, van ser dissenyats per Ghery per protegir l’interior de la insolació directa, ocupen un total de 3180m². LA resta de l’edifici queda protegit per 1200m² de mur cortina. L’estructura encarregada de sustentar tot això conta de 3 pilars enormes.

La distribució de l’edifici consta de diferents sales d’estar, un bar i diferents restaurants amb terrasses que gaudeixen de les espectaculars vistes de la zona. També hi podem trobar una biblioteca enològica o un balneari amb vinoteràpia.

“Cities must have icons. Libraries, hospitals, museums. In 100 years, people will see them and say, “What’s that?”. And think: is art.”

FRANK O. GHERY